Skateboardings historie – fra surfbræt til populær sportsgren

1950’erne

Fra surfbræt til skateboard

I 1950’erne udsprang skateboardet fra surfboardet, da californiske surfere fik den idé, at de ville surfe på asfalten.

Det allerførste skateboard blev kaldt et ”fortovs-surfbræt”. Det blev lavet ved at sætte hjul fra et par gamle rulleskøjter på et lille træbræt. Skateboarding var en nyfortolkning af surferkulturen.

På de første skateboards var hjulene lavet af ler, der var et dårligt materiale. De var derfor farlige at køre på og svære at lave tricks på. Derfor oplevede skateboarding den første store nedgang i 1960’erne.

1976 — 1977

Uventet gave til skaterne

Californien blev ramt af tørke og det blev forbudt at fylde swimmingpools på grund af manglen på vand. Hvor alle andre bare så tomme og triste swimmingpools, så skaterne nye baner, som bare ventede på at blive taget i brug.

Samme år poppede de første skateparks op i USA. Men efterhånden som skaterne begyndte at udføre farligere tricks, blev parkernes forsikringer hævet til enorme summer. Derfor lukkede mange skateparker, og endnu engang faldt skateboarding i popularitet.

Ollie-tricket

Allan Gelfand der er kendt som Ollie opfandt det første moderne trick: Ollien.
Ollien er et trick, hvor skateren sparker brættet op i luften og hopper, så skateboardet bliver hængende under fødderne.

To år senere rystede Ollie de californiske skatere med sit nye trick. Tricket blev delt i medierne til resten af verden. Først troede man ikke på, at tricket var ægte og Ollie blev mistænkt for at have sat skateboardet fast til fødderne.

Ollie-tricket satte gang i en kæde af tricks, da man så skateboardets store potentiale.

1980 — 1990

Skaberkultur vs. dårligt image.

Skatermagasinet, Trasher, der betyder skater, talte for skaterkulturen. Trasher skabte mottoet: ”Skate and destroy”.

Da mange skateparker på dette tidspunkt var lukkede, opfordrede Trasher læserne til bruge byrummets mange muligheder.  Alt der var belagt med asfalt blev brugt til at skate på, parkeringspladser, legepladser på skoler, tomme varehuse osv.

I 1983 udkom et andet blad, Transworld Skateboarding. Deres motto var: ”skate and create”. Med mottoet opfordrede de til at skaterne selv skulle bygge deres forhindringer og skatemiljøer.

Skaterne vakte fra starten stor forargelse, især i de ældre generationer, da de brugte byrummet på en anden måde end der var tiltænkt. Med det nye og konstruktive budskab forsøgte Transworld Skateboarding at skabe en bredere tiltrækning.

1985 — 1992

Tredje generation af skatere

Nu blev unge og talentfulde skatere som Tony Hawk, Steve Caballero og mange andre professionelle og kunne nu tjene mange penge deres skatekarrierer.

Skatekulturen blev for alvor kommerciel. Medierne og reklamefolkene kunne ikke overse at skate var både kreativt, fotogent og tiltrak de købekraftige unge.

1995 — 2017

Extreme Games

Skaterne fik mulighed for at køre på de bonede gulve, da Extreme Games, en slags olympiade for ekstreme sportsgrene, blev lanceret i Rhode Island i USA. Her var skateboard nemlig en disciplin.

Skateboarding i Danmark

I Danmark åbnede den første indendørs skatepark i Skive i 80’erne. ”Skate and create”-miljøet og måden at bruge byrummet på nye måder var nået over Atlanten og udfoldede sig i Danmark.

I 2014 går skaterne i dialog med Danmarks Idrætsforbund, hvor skaterne håbede på at blive medlem af forbundet for at sikre de samme rettigheder som andre idrætsgrene har.

Da skaterne hverken har klubber eller medlemmer nok, bliver skaterne ikke optaget i Danmarks Idrætsforbund. Det skyldes kultur-clashet mellem de traditionelle idrætsorganisationer og skatermiljøets selvorganiserethed.

Selvom skateboarding er en af Danmarks mest populære sportsgrene blandt børn og unge, er skateboardet endnu i 2017 ikke anerkendt som en officiel sportsgren hos Danmarks Idrætsforbund.
Indholdet er blevet til på baggrund af Netavisens artikel fra 2014 http://navisen.dk/blog/tidslinje-skate-kulturens-historie/

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *